VG eller Dagbladet?

Min bloggliste

mandag 3. mai 2010

Voldelige spill/filmer påvirker unge?

Det er mange som mener at vi kan bli påvirket på en negativ måte viss man spiller/ser på voldelige filmer/dataspill. I VG sto det om en amerikansk 15-åring som var blitt avhengig av et ekstremt voldelig dataspill. Denne 15-åringen hadde gått ut på gata og, grotesk, drept en person, slik som han gjorde i spillet sitt. Noen kamerater av han sa at han var helt betatt av spillet. Skal vi legge skylden på spillet eller den psykiske tilstanden til 15-åringen? Kan en ”helt normal” gutt bli så påvirket av et spill? En professor i psykologi mener at barn som har vokst opp under normale og gode forhold, neppe tar skade om det har spilt et voldelig spill. Men viss et barn har vokst opp under dårlige forhold, er det en betydelig større risiko for at det barnet kan ta skade. Kan dataspill/filmer påvirke oss negativt? Viss vi spør oss dette, med tanke på den amerikanske 15-åringen, kan vi både si ja og nei. Etter som psykologen sa, er det bare barn som ikke har hatt det bra som har stor risiko for å bli påvirket på en negativ måte når de spiller spill med vold. Viss dette barnet ikke har hatt det bra i oppveksten, er svaret: Ja, det går an å bli påvirket av voldelige spill/filmer. Men om barnet hadde vokst opp på en god måte, ville svaret vært: Nei, det går ikke an å bli påvirket av voldelige spill/filmer. Her har vi et spørsmål som får svaret Ja og Nei.

En normal person som spiller et voldelig spill (eller ser en voldelig film) tenker ikke; ”Hmm… Dette var kult. Jeg tror jeg gjør som i spillet (filmen) og dreper et par tilfeldige personer.” Det er nok heller ikke slik at den indre bevisstheten vår påvirkes, slik som den gjør med reklame.

Personlig har jeg blitt opplært til at voldelige dataspill/filmer skal styres unna, og har (stort sett) gjort det. Men jeg har tatt ”debatten” om påvirkning fra dataspill/filmer alvorlig, selv om det er veldig usannsynlig at en person helt uten videre går og dreper en person etter å ha spilt et voldelig dataspill.

Dette at voldelige dataspill/filmer har skylden for økende voldstendenser i samfunnet er lite trolig. Voldelige dataspill har skylden for ca 0, 03 % av volden som utføres i hjemmet og ute på gaten. Derfor er det lite sannsynlig at spill/film har så mye påvirkning. Det er lett å legge skylden på dataspill/filmer, men noe man heller bør legge skylden på er mediefokuseringen på innvandrere fra den 3. verden og Øst-Europa som begår lovbrudd, noe som igjen fører til fremmedfrykt og i noen tilfeller rasisme. Rasisme er en kjent som en akse til voldshandlinger. For eksempel; for noen år siden ble en 18-åring banket opp av et par asylsøkere på Moi. Men de økende voldstendensene har nok flere faktorer enn innvandrere, for det er også MANGE nordmenn som gjør gale ting. Uansett er Norge et av landene i verden med lavest kriminalitet!

4 kommentarer:

  1. Jeg syns at dette var veldig interresant og lese! Du har mange gode poeng, og jeg er faktisk helt enig i at det ikke er vold i filmer og i spill som får mennesker som den 15år gamle gutten til å gjøre slik, men miljøet og familene rundt den personen. Veldig bra! :)

    SvarSlett
  2. Helt ening i at det som påvirker enkeltmennesker er miljøet de er vokst opp i og ikke hva de ser på eller spiller. Spesielt når det kommer til drap og andre groteske ting. Det er veldig lett å skylde på spill eller filmer, selv om det egentlig bare er deres eget hode der er å skylde på.
    Interessant å lese, bra skrevet :)

    SvarSlett
  3. Jeg likte veldig godt å lese dette Vetle. Det virker som du har mye kunnskap og at du er veldig oppmerksom. Liker også at du har med tall, det får deg til å virke veldig smart ut :D hehe =) Men ja, eller er jeg enig i at folk KAN bli påvirket. Samme som alt annet synes jeg det blir feil å dreie alle under en kam, med å si alle :) Så bra ;D

    SvarSlett
  4. Jeg er enig med det du sier om at for at noen skal vi påvirket av et skytespill/film/serie så må den personen ikke ha et så voldsomt bra liv og har store problemer fra før. Å hvis de har vokst opp i et vanelig miljø så vil de ikke bli påvirket.

    SvarSlett